Сучасні розробки в сфері енергоефективності представили в Одесі

135

Презентація відбулася в Центрі енергоефективних технологій (ЦЕЕТ) при Одеському національному політехнічному університеті. У його лабораторіях демонструють та досліджують ефективність різноманітних опалювальних систем, теплообмінних апаратів, вентиляційних пристроїв, зразків теплоізоляційних матеріалів, склопакетів з різними видами стекол.

В лабораторії енергоефективних теплообмінних апаратів представлений тепловий насос , що подає тепло на систему фанкойлів, ребристих теплообмінних апаратів з вентиляторами.

За словами наукового керівника ЦЕЕТ Олександра Климчука ця система відмінно підходить для приміщень з двохперіодним режимом роботи: адміністративних будівель, шкіл, садочків, вищих навчальних закладів, офісів.

Вона прогріває приміщення набагато швидше, ніж звичайні радіатори, а її роботу можна програмувати залежно від того, використовується простір чи ні. До слова, в центрі цим активно користуються: завдяки оснащенню стін лабораторії спеціальними екранами, які не пропускають тепло, тепловий насос прогріває приміщення за 15 хвилин. Так опалюють весь перший поверх навчального корпусу.

Провівши дослідження, співробітники Центру енергоефективних технологій дійшли висновку, що оптимальним джерелом тепла для багатоквартирного будинку буде тепловий нанос. Правда, дозволити собі таке обладнання зможуть далеко не всі одесити, адже його установка і обслуговування обійдуться в кілька тисяч євро.

За матеріалами: https://ukr.segodnya.ua/regions/odessa/v-odesse-predstavili-sovremennye-razrabotki-sberezheniya-tepla-i-energii-1175475.html