Ставка на власний газ

12
Через війну споживання газу у 2022 році в Україні скоротилося приблизно на 35-40%. При цьому обсяги видобутку за той же час знизилися несуттєво.

Це дало підставу Групі Нафтогаз заявляти про можливість повної відмови від імпортного ресурсу вже у наступному опалювальному сезоні – вперше за історію незалежності України. Про такі наміри компанії заявив її очільник Олексій Чернишов. Наскільки реальний цей план і що для цього потрібно?

Відмовитись від імпорту. А що так можна було?

Загальний обсяг видобутку природного газу впродовж останніх 20 років незалежності  коливався на рівні близько 20 млрд кубометрів з деяким зниженням в останні роки. У той же час обсяг споживання був значно більшим, ніж сьогодні.

Наприклад, 10 років тому Україна споживала понад 50 млрд кубометрів газу впродовж року. 20 років тому — понад 76 млрд кубометрів. Частину цих потреб покривали за рахунок власного видобутку, решту — імпортували.

Обсяг імпорту у 2010-2014 роках сягав 25-24 млрд кубометрів. Газ у той період купували у Росії. Після початку війни у 2014 році Україна почала зменшувати обсяги прямої закупівлі газу в Росії та налагоджувати реверсні поставки з країн ЄС.

У 2016 році — повністю відмовилася від російського газу.

Починаючи з 2014 року обсяг імпорту газу суттєво скоротився у порівнянні з попередніми роками. У довоєнному 2021 році Україна імпортувала всього 2,6 млрд кубометрів “блакитного палива”.

Впродовж цього опалювального сезону Нафтогаз імпортував до 1 млрд кубометрів. І на відміну від попередніх років, під час імпорту не було використано жодної гривні платників податків.

Різке скорочення імпорту пов’язане з наслідками війни – скороченням промисловості, виїздом людей за кордон. Також зіграла роль порівняно тепла зима.

Разом з тим, з огляду на скорочення споживання, шанси України стати повністю незалежною від імпорту газу виглядають найбільш реально за всі роки незалежності.

“Ми хочемо відмовитись від імпорту та повністю забезпечувати споживачів газом, що видобувається в Україні.

Це основа нашої енергетичної безпеки. Попри те, що газовидобувна інфраструктура Нафтогазу неодноразово ставала мішенню під час ворожих обстрілів, ми не відмовляємося від планів зі збільшення видобутку.

Тому, що це шлях для досягнення енергетичної незалежності України. Війна тільки підкреслила, наскільки важливим є це питання” – зазначає очільник НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов.

Чи стане це реальністю, залежить насамперед від АТ “Укргазвидобування”, що входить до Групи Нафтогаз, адже на цю компанію приходиться близько 70% видобутку “блакитного палива” в Україні.

Розуміючи це, Голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов поставив завдання перед Укргазвидобуванням у 2023 році збільшити видобуток газу на 1 млрд кубометрів — до 13,5 млрд куб. м.

Утім, і приватні газовидобувні компанії, які видобувають ще 30% видобутку газу, також мають збільшити видобуток – тоді все вдасться.

Буріння свердловин. Досягнення в умовах війни

Як Нафтогаз планує досягти значного зростання видобутку в умовах війни? В Укргазвидобуванні говорять, що передусім за рахунок 2-х основних складових – підвищення ефективності геологорозвідки і збільшення обсягів буріння нових свердловин. План на цей рік – збільшити пробурені метри на понад 50%.

З початку 2023 року Укргазвидобування уже ввело в експлуатацію 7 свердловин з високим видобутком – понад 100 тис. куб. м на добу.

Шість із них нові, після буріння, а ще одна – отримала друге життя внаслідок проведеного капітального ремонту. У тому числі, компанія нещодавно повідомила про запуск свердловин з дебітом 340 і 460 тис. куб. м на добу, що є найбільшими показниками за останні роки.

“Кожна успішна пошукова чи розвідувальна свердловина, як відомо, дає можливість запланувати на відкритому покладі буріння ще дві-три-чотири, а іноді й п’ять додаткових свердловин.

Тож зараз ми оптимізуємо наш портфель буріння і закладаємо додаткові свердловини, які потенційно можуть дати високі дебіти”, — пояснює в. о. генерального директора АТ “Укргазвидобування” Олег Толмачев.

Для інтенсифікації видобутку на “старих” родовищах газовики використовують технологію гідророзривів пластів, яка дає змогу діставати газ з більш щільних земних порід.

Навіть в умовах війни Укргазвидобування робило до 10 гідророзривів на місяць у той час, коли зовнішні підрядники призупинили надання таких послуг.

З 2016-го року, відколи в “Укргазвидобуванні” почали застосовувати цю технологію, вдалося додатково видобути близько 12 млрд кубометрів газу.

Ще одним рішенням для збільшення відбору газу з виснажених свердловин є системи механізованого видобутку.

Минулого року “Укргазвидобування” обладнала такими системами понад 140 свердловин. Це вдвічі більше порівняно з попереднім роком.

“Ми працюємо над бурінням нових свердловин, проведенням геологічних досліджень та модернізацією існуючої інфраструктури. 

Щоб вийти на високі показники видобутку, ми також потребуємо впровадження сучасних технологій та залучення значних обсягів інвестицій.

Над цим питанням працюємо разом з нашими іноземними партнерами” – каже очільник Нафтогазу Олексій Чернишов.       

Як збільшувати видобуток: нові технології

Загалом у розпорядженні Укргазвидобування в цілому близько 3 тис свердловин. Однак проблема в тому, що 75% родовищ, де вже ведеться видобуток, виснажені на понад 80%.

Тож, щоб видобуток зростав у довготерміновій перспективі, у компанії є лише два шляхи — застосовувати нові технології та розробляти нові нафтогазові ділянки.

Що стосується технологій – керівник Укргазвидобування звертає увагу на досвід США і Канади, які 15 років тому ввели у широке використання технологію горизонтального буріння з подальшою інтенсифікацією видобутку.

Результат був таким значним, що, зокрема, дав змогу США перетворитися з імпортера природного газу на експортера.

Спрощено ця технологія виглядає так: у пробуреній вертикально свердловині змінюють кут і за допомогою спеціального обладнання бурять ще кілька кілометрів горизонтально. Після цього – проводяться гідророзриви пласта, які підвищують приплив газу до свердловини.

Горизонтальне буріння може дати Україні додатковий газ, але такий метод потребує й більших початкових інвестицій. Якщо вертикальна свердловина коштує близько 5 млн доларів, то горизонтальна — понад 25 млн.

Технічно видобувати газ таким чином можна і в Україні. В “Укргазвидобуванні” вже використовують 85-90% обладнання, яке потрібне для горизонтальних свердловин.

Перші дві таких свердловини в Україні планують почати бурити вже цього року, а результати можна буде побачити приблизно через рік.

Компанія також входить в партнерство з американськими газовидобувними компаніями, які мають досвід видобутку газу в такий спосіб, для дистанційного навчання фахівців з України.

Та в будь-якому випадку для збільшення видобутку газу потрібно розвідувати нові родовища. Це довгий, дорогий і технологічно складний процес.

Від отримання ліцензії до відкриття родовища і отримання першого газу зазвичай проходить від 3 до 5 років.

Потрібно отримати у користування землю, безліч дозволів, провести геологічну розвідку, облаштування території, пошукове та експлуатаційне буріння.

Активна видача нових ліцензій на видобування газу в Україні почалася лише у 2019 році.

Тож за останні кілька років Укргазвидобуванню вдалося провести геологічні дослідження та відкрити родовища на кількох нових ділянках. Але нафтогазові компанії України потребують ще більше ліцензій, тому процес її виставлення на конкурси має продовжуватися.

Європейські партнери часто говорять про можливості розвитку відновлюваної енергетики в Україні та зменшення використання викопних енергоносіїв, і Нафтогаз вже на шляху до цього.

Проте, поки що газ залишається важливим ресурсом для енергетичної незалежності країни, і його видобуток має залишатися пріоритетом для України у найближчі роки.