Більше 400 тис. грн щорічної економії отримає Київський університет ім. Б. Грінченка завдяки тепловим насосам

118

Київський Університет імені Бориса Грінченка (http://kubg.edu.ua) демонструє приклад успішного впровадження проекту «чистої» енергетики. У навчальному корпусі №1 встановлено три теплові насоси шведського виробництва «Octopus IS-120» (http://octopus.ua) загальною тепловою потужністю 90 кВт.

Завдяки цим тепловим насосам університет отримає:

– автономне джерело теплової енергії для підігріву басейну та гарячого водопостачання;

– щорічну економію більше 400 тис. грн на оплаті комунальних послуг.

Таким чином, буде забезпечено безперебійну роботу басейного комплексу незалежно від стану теплових мереж міста.

Окрім теплових насосів, встановлено ще й сонячну електростанцію потужністю більше 10 кВт.

«Закликаю заклади вищої освіти брати приклад з університету ім. Б. Грінченка та впроваджувати проекти з енергоефективності та використанням «чистої» енергії», – прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Як пояснив С.Савчук, такі заходи дозволять вирішити питання енергозабезпечення навчальних корпусів, гуртожитків та інших будівель, заощадити чималі кошти на оплаті комунальних рахунків і підвищити комфортні умови перебування у закладах.

При цьому, подібні проекти можна вигідно впроваджувати у співпраці з ЕСКО-інвесторами. У цьому напрямі Агентство тісно співпрацює з Міносвіти. Спільними зусиллями зібрано та опубліковано дані щодо майже 150 об’єктів закладів вищої освіти, які можуть зацікавити ЕСКО-інвесторів (http://saee.gov.ua/uk/content/energoservis_1).