Великоандрусівська школа – перша в Україні, де встановили шведську систему опалення

289

Сучасну систему опалення з використанням енергоефективного шведського обладнання “OCTOPUS” встановили на базі НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів — дошкільний навчальний заклад” Великоандрусівської сільської ради. Ця подія стала знаковою для усієї Кіровоградщини.

Аби урочисто запустити реконструйовану систему 15 лютого 2018 р. до Великоандрусівської ОТГ, яку очолює Ніна Іващенко, завітали Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні пан Мартін Хаґстрьом, голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, голова облради Олександр Чорноіваненко, голова Світловодської РДА Сергій Твердовський.

Цей масштабний проект енергореконструкції сільської школи вдалося реалізувати за рахунок державних коштів, що виділяються на розвиток інфраструктури об’єднаним територіальним громадам. У результаті тендерної процедури ProZorro виконавцем робіт стала шведська компанія “ОКТОПУС ЕНЕРДЖІ”. Реалізація проекту розпочалася у 2017 році. У рекордно короткі строки було повністю реконструйовано систему опалення школи: встановлено 90 низькотемпературних радіаторів, побудовано новий внутрішній блок, прокладено нові тепломагістралі, встановлено 6 теплових насосів “OCTOPUS”, 18 зовнішніх блоків (випарників) теплових насосів, замінено 28 вікон на енергозберігаючі склопакети, встановлено систему дистанційного моніторингу та керування температурним режимом у приміщенні. Це перший етап реконструкції системи опалення, на який було використано 3 млн 850 тис. грн. Згідно з проектом на другому етапі у 2018 році планують утеплення фасаду приміщення. На ці роботи потрібно ще 1 млн 750 тис. грн.

Презентуючи нову систему опалення, Денис Гудзь — технічний директор компанії “ОКТОПУС ЕНЕРДЖІ” розповів, що тепер приміщення сільської школи є енергоефективним і повністю екологічним в експлуатації. За його словами, встановлені теплові насоси працюють за принципом холодильника, тобто споживають електрику на роботу компресора, який качає фреон; тепло відбирається від зовнішнього повітря за рахунок теплообмінників і передається в теплоносії системи опалення школи.

“На заповнення старої системи опалення потрібно було 7 тисяч літрів води. Зараз нова система вміщує 600 літрів, тому вона швидко нагрівається і дуже швидко віддає тепло. Тобто вона більш економічна. Крім того нова система опалення повністю автоматична, має всі рівні захисту, не потребує постійного контролю. Її строк служби до 50 років. Найстарший насос такої системи у Швеції працює вже 27 років”, — розповів Денис Гудзь.

Щиро радіє сучасному обладнанню директорка НВК Тетяна Крайносвіт: “Зараз ми відчуваємо інноваційні зміни, бо відбулася заміна старої системи опалення на нову. До цього часу для опалення приміщення нам доводилося закуповувати тверде паливо, яке не завжди було якісним, вирішувати питання з проведенням тендерів та транспортуванням. Ми утримували чотирьох кочегарів, ще й сплачували орендну плату за експлуатацію котла, бо це не власність школи. Тепер ми вирішили відразу кілька проблем”.

Джерело: http://svetlovodsk.com.ua/11782-octopus.html