У сєвєродонецьких навчальних закладах встановлено індивідуальні теплові пункти

86

14 лютого відбулося відкриття індивідуального теплового пункту на об’єкті бюджетної сфери Сєвєродонецька в закладі загальноосвітньої середньої освіти №15. У заході взяли участь Генеральний консул Федеративної республіки Німеччина у місті Донецьку Вольфганг Мьосінгер, міський голова Валентин Казаков, виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко, керівники нав­чальних закладів міста та представники ОСББ.

Презентацію ІТП ініційовано Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках співпраці з проектами «Розвиток соціальної ін­фраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» та «Енергоефективні реформи в Україні», що впроваджуються за дорученням уряду Німеччини.
У межах проекту реалізовано реконструкцію систем опалення і встановлення модульних теплових пунктів, які призначені для обліку, розподілу та регулювання теплової енергії в системі опалення в ЗЗСО №15, 10 і в закладі дошкільної освіти №19 «Ластівка».

«Сєвєродонецьк – надійний партнер та учасник міжнародних програм при сприянні Луганського регіонального відділення Асоціації міст, що безперервно отримує підтримку в рамках різних проектів німецького суспільства та в рамках міжнародної співпраці, – зазначив Вольфганг Мьосінгер. – Так, проект «Енергоефективність в громадах» сприяв тому, щоб розробити план дій зі стійкого енергетичного розвитку міста в поєднанні з цифровою системою енергомоніторингу. За дорученням Фе­деративного уряду, в ході реалізації енергоефективного проекту та ініціатив інфраструктурних програм для України Сєвєродонецьку надано підтримку в проведенні енергоефективних заходів. Серед них демонстраційні проекти з енергоефективності як той, завдяки якому ми зібралися. З метою знизити споживання теплових енергоресурсів та покращення умов перебування дітей в освітніх закладах була проведена модернізація систем опалення. Завдяки цьому ЗЗСО №10, 15 та ЗДО №19 отримали змогу зекономити понад мільйон гривень бюджетних коштів на рік. Крім цього, встановлення ІТП дозволить скоротити викиди вуглекислого газу. Реалізація подібних проектів здійснена не лише задля того, щоб зекономити бюджетні кошти і теплові ресурси. Разом з цим вони підвищують обізнаність населення в питаннях енергоефективності та охорони навколишнього середовища. Тому ці проекти можуть слугувати прикладом для інших закладів у вирішенні проблем раціонального використання дорогих енергоресурсів».

Міський голова Валентин Казаков подякував Вольфгангу Мьосінгеру за ту підтримку, яку надає Україні та безпосередньо Сєвєродонецьку уряд Німеччини в рамках різних міжнародних проектів: «Це реконструкція мостів, освітлення, проекти з енергозбереження тощо. Ми багато експериментуємо. Наприклад, в одному з дитячих садочків встановлено геліобатареї, в іншому – випробовуємо теплові насоси. А сьогодні маємо можливість споглядати особливості роботи ІТП, які вперше використовуються саме в комунальних закладах. Ще маємо багато інших енергоефективних та економічних задумок. Вже зараз бачу, що в ЗЗСО №15 необхідно провести заміну вікон на металопластикові. Нещодавно я побував з робочим візитом у наших партнерів у Києві, де ознайомився з роботою інфрачервоного опалення. Таку систему опалення там застосовують в найенергозатратних приміщеннях – спортивних та актових залах. Зараз ми разом з начальником відділу освіти Ольгою Каширіною розглядаємо можливість встановлення інфрачервоного опалення і в освітніх закладах нашого міста».

Встановлені ІТП складаються з насосів, теплообмінників, фільтруючої, запірної та регулюючої арматури, шаф автоматики, необхідних для незалежного функціонування теплового пункту за заданим алгоритмом економного споживання теплової енергії. Всі вони мають погодозалежне автоматичне регулювання. Технологія дозволяє дистанційно моніторити роботу та проводити облік спожитої енергії. Крім того, програма ІТП дозволяє відключати насоси на період вихідних, понизити температурний режим на час карантину чи канікул.

«Як резервне джерело, ми зберегли стару систему опалення, – говорить представник підрядної організації. – На випадок надзвичайних ситуацій, в ручному режимі можна переключити заклад освіти з нової системи опалення на попередню».

Очікується, що запровадження цих технологій зменшить використання теплової енергії на опалення, знизить емісію СО2, витрати на теплову енергію та створить належні санітарно-гігієнічні, комфортні умови для перебування дітей і працівників у зазначених закладах.
Інвестиції по проекту для ЗЗСО №15 склали 683 тис. 300 грн., для ЗЗСО №10 – 687 тис. грн., для ЗДО №19 – 680 тис. 900 грн.

На прикладі ЗЗСО №15 очікується економія на рік 90,446 МВт*год. В грошовому еквіваленті вона становитиме 193 тис. 297 грн. Таким чином, термін окупності складатиме 3,6 роки. При цьому очікується зниження емісії СО2 на 120,59 тон/рік. Приблизно такі ж показники в очікуваних результатах впровадження демонстраційних проектів з підвищення енергоефективності і в ЗЗСО №10 та ЗДО №19.

Джерело: http://sed-rada.gov.ua